2014. június 11., szerda

A Tweed Run története itthon és külföldön

A Tweed Run hagyománya egészen az 1990-es évekig nyúlik vissza, amikor Jack Thurston megalapította a Tweed Cyclist Club-ot, melynek találkozóin vintage öltözékekben tekertek a résztvevők. Az első „igazi” Tweed Run-ra 2009-ig kellett várnunk, ebben az évben, január 21-én tartották az első felvonulást hagyományteremtő szándékkal Londonban. A második eseményen már olyan sok felvonuló vett részt, hogy a további felvonulásokat már limitálták: biztonsági okokból ma már csak 500 fő vehet részt a Tweed Run-on, mely elővételes jegy megvásárlásával lehetséges. Az évente tartott eseményt nagy nevű szponzorok támogatásával tartják meg, a Ralph Lauren divatház „Rugby” vonala például a 2011-es londoni és new york-i felvonulás főtámogatója lett.
A felvonulást azóta világszerte megtartják olyan helyeken is, mint Chicago, Texas, Helsinki, Moszkva, Párizs, Sao Paulo, Tokió, és természetesen Budapest is. Az első hazai Tweed Run felvonulás 2011 májusában volt, melyet Szijjártó Csongor szervezett, megteremtve a hazai Tweed Run hagyományát. Azóta hatszor rendeztük meg a rendezvényt (beleértve a Csak Csajok nevű női felvonulást), melynek szervezését azóta Szabados Iréne vette át. A legutóbbi, áprilisi Tweed Run-on már csaknem 150 felvonuló vett részt, és némiképp újdonságnak számító öltözékversenyünkbe is rengeteg nevezés érkezett.


Az öltözékverseny során kezdetben csak egy-egy helyezés került kiosztásra, később pedig szponzoraink számának növekedésével már 3-3, ezzel növelve Tweed közösségünket. Nyerteseinkből később posztírók lettek, majd zsűritagok, így látható, hogy közösségünkért és tagjainkért elkötelezetten dolgozunk, és együttesen teszünk a Tweed Run sikeréért. Legutóbbi rendezvényünkön nem mindennapi segítséget kaptunk közösségünk tagjaitól: konvojvezetőként számos fiatalember védelmezte a kerekező hölgyeket, akiknek azóta is nagyon hálásak vagyunk a segítségükért.A Tweed Run mellett további eseményekkel próbáljuk ösztönözni posztíróinkat és tagjainkat: „Versenyek versenye” díjátadóinkon apróságokkal lepjük meg legsikeresebb posztíróinkat, leglelkesebb like-olóinkat illetve megosztóinkat, valamint újításként a fotósokat, videósokat és a közönségkedvenceket is díjazzuk.

Bízunk benne, hogy a hazai Tweed Run is lehet olyan népszerű, mint Londonban, és egyre többen állítjuk meg az időt egy különleges pillanatra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése