2014. március 21., péntek

Vasárnapi ötórai tea - 2014 - 8.hét

IRODALMI SÉTA A 20-30-AS ÉVEKBŐL 2.rész - KÁVÉHÁZI KÖRSÉTA

A régmúlt kávéházai
http://youtu.be/pt8bOUNtT5c„Aki e korszak irodalomtörténetét meg fogja írni,
legjobban teszi, ha fejezetei címéül egy-egy kávéházat választ:
Royal, Club, Central, New York, Szabadság, Philadelphia, Modern.”
- Fenyő Miksa


Budapesten a múlt század elején ötszáznál is több kávéház működött. A legtöbb meghatározható vendégkörrel rendelkezett: a henteseknek, az artistáknak, a festőknek és persze az íróknak, költőknek is megvoltak a maguk törzshelyei.
Az irodalmi emberek körében a kávéházi életforma teljesen általános volt: sokan itt írták műveiket, a szerkesztők itt fogadták a szerzőket, itt szerkesztettek, itt korrektúráztak és itt olvasták először a frissen megjelent lapot.
Később Karinthy ezeket a sajátos életformát élő embereket nevezte Homo Caffeaticus Litterarius-nak.


Tucatnyi belvárosi kávéház rendezkedett be arra, hogy a feketén és az egyszerű ételeken túl nyomdai ívvel, úgynevezett „kutyanyelvvel”, tintával, magyar és külföldi napilapokkal, folyóiratokkal, sőt könyvekkel, lexikonokkal fogadja vendégeit – a nap bármely szakában.
A törzsvendégek sokszor hitelre fogyaszthattak, de az is előfordult, hogy a műértő főpincér – a frissen elkészült művet megbecsülve – előleget adott.


A Nyugat történetében meghatározó szerepe volt a New York és a Centrál kávéházaknak, de az egyes szerzők és szerkesztők máshol is otthonra találtak, törzshelyeik időről időre változtak. Folytatjuk..
Forrás: http://www.pim.hu/object.22b0d8de-6421-4942-b507-fe604c09a600.ivy

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése