2014. március 18., kedd

Szombat Esti Szwingláz - 2013 - 51.hétPEPITA A NEW YORK KÁVÉHÁZBAN
Szerző: Peita Táncközösség

2013. december 12-én a Pepita csapata fellépett a híres Boscolo New York Palace-ban, ahol Szabados Irénének köszönhetően a lányok korabeli frizurával pompázhattak és varázsolhatták el közönségüket párjaik oldalán.

Egy korábbi bejegyzésünkben már írtunk nektek érdekességeket a New-Yorkról, de az anekdoták tárháza kifogyhatatlan, ha a budapesti kávéházainkról van szó.

A New-Yorkban volt olyan időszak, amikor borbély és zálogfiók is működött, természetesen a szokásos mozgóárusok is jelen voltak itt is, mint a többi kávéházban. Emellett ez a kávéház volt az, amelyik saját cégjelzésű ún. kutyanyelvet - jegyzetelésre alkalmas, cégjelzéses blokkpapírt - bocsátott az írók, újságírók részére, valamint biztosított számukra tintát, írószereket is.

A New-York bizonyos életszakaszában Tarján Vilmos vezetése alatt ünnepélyesen a Dunába dobták a kávéház kulcsait, jelezve, hogy innentől kezdve éjjel-nappal várja a vendégeket, amivel természetesen széles körben rokonszenvet ébresztettek.

"A NewYork kávéház nélkül szegényebb lenne az egész modernkori kultúra." (Csapó Katalin)

Akik érdeklődnek a kávéházak élete után, ajánlom Szentes Éva - Hargittay Emil: Irodalmi kávéházak Pesten és Budán, Irodalom a kávéházban - kávéház az irodalomban c. könyvét.

Jó olvasgatást kívánunk nektek egy csésze kávé mellett!"

ui: William von Falcon korabeli „kutyanyelvét” fotózta Hadaiglan István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése