2014. március 21., péntek

Szombat Esti Swingláz - 2014 - 4.hét
DJANGO REINHARDT
Szerző: Pepita – Tánc * Jazz * Közösség

Django Reinhardt, a gypsy swing legnagyobb alaka.
A posztunk témája abszolúte aktuális, hiszen január 23-án ünnepelte volna születésnapját Jean-Baptiste Reinhardt, akit Djangoként ismert meg a világ. 1910-ben született Belgiumban, művész családban, akik egy vándor társulattal folyamatosan utaztak. Django hegedűn, bendzsón és gitáron is játszott, eleinte éjszakai bárokban és kávéházakban lépett fel. A tehetséges gitáros hamar hírnevet szerzett tüzes játékával, azonban 18 éves korában, egy tragikus tűzvészben súlyosan megsérült, bal kezének két ujját nem tudta többé használni. A zenéléssel azonban nem hagyott fel, saját játékmódot alakított ki, mely később védjegyévé vált.
 
1934-ben ismerkedett meg a hegedűvirtuóz Stéphane Grapellivel, akivel megalakították a legendás Quintette du Hot Club de France együttest. Gyakorlatilag új műfajt teremtettek, amit manapság gypsy swingként, vagy manouche jazzként szoktunk emlegetni. Ez a stílus a gyors, pattogó gitárjátékra épül, amit a hegedű karakteres játéka lágyít meg. A hegedű- és gitárszólók külön élményt jelentenek, hiszen mind Django, mind Stéphane egyedülállóan tehetséges zenészek voltak.


A manouche swing azóta is népszerű, a hazai jazzformációk közül a Hot Club of Hungary, illetve a Canarro játssza ezt a stílust. Érdemes őket meghallgatni, Budapesten rendszeresen koncerteznek.
"
http://youtu.be/VpmOTGungnA

Pepita
Tánc * Jazz * Közösség
https://www.facebook.com/pepitaklubNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése