2014. március 21., péntek

Szerdai Tweed KellékRIKKANCS SAPKA

Kölyök sapka, Fiú sapka. Pékfiú sapka.., Legény sapka.. összes szakmát felsorolhatnánk!

Ez a sapkafajta formájában nagyon hasonló a simléderes sapkához, ezen is van szemellenző, de alakja, teste kerekebb, teltebb, nyolc cikkből van varrva, tetején gombbal díszített, többnyire gyapjúszövetből készítik.


A 19. és 20. század között terjedt el egész Európában és Észak-Amerikában. Suhancok és felnőtt férfiak is hordták. Elnevezése csalóka, mert nem csak újságárús fiúk, rikkancsok hordták. Kedvelt volt a munkás osztály tagjai körében, szakmától függetlenül, fiatalok, és érett férfiak körében is. Míg az 1920-30-as évekre az alacsonyabb társadalmi rétegekben általánosan elterjedt viselet lett, a magasabb társadalmi rétegekben pihenéshez, sporthoz öltötték magukra ezt a sapkát. Így hamarosan a jómódú vidéki sportemberek, sofőrök és tehetős golfjátékosok jelképévé vált. Ma már lányok is kedvelik.

Újra fel hívta a figyelmet a Boardwalk Empire (Gengszterkozó) c. film a „kölyök sapka” divatjára, amikor Al Capone sapkában megy be a zsinagógába és egy elhíresült mondat kíséretében vetették le vele végleg a sapkáját: „Maga férfi létére még mindig kölyök sapkát hord?” Legközelebb Al Capone már az azóta elhíresült Fedora kalapban jelent meg.
Ez a filmrészlet igencsak megnövelte a kölyök sapkák eladását!
De ettől kezdve a „fedora kalap” is népszerű lett, a gengszterek státusszimbólumává vált.
További történet, hogy Al Capone úgy fokozta le a bandája tagjait, hogy ha azok hibáztak, akkor le kellet venniük a kalapot, és vissza kellett venniük a „kölyök-sapkát”
A fotókon néhány híresség is a híres sapkában...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése