2014. március 21., péntek

Ha kedd akkor kerékpár - veterán - 2014 - 8.hét
BIZTONSÁGI KERÉKPÁR

Kerékpár kedden ismét veterán.
Siklósi János műgyűjtő mutatja be nekünk ezt veterán biztonsági kerékpárt, mely 2010-ben a Freecikli kiállításon vettek részt.
http://utazom.com/cikk/freecikli-kiallitas-0

Az angol velocipéd után...

„Ez a kerékpár a velocipéd és a mai, általánosan elfogadott kétkerekű közötti holt térben helyezkedik el, úgy hívják, hogy biztonsági kerékpár. Ez egy restaurált példány az 1890-es évek elejéről. Egy angol változat, nem tudom a pontos gyártót, mert nincs rajta az embléma. A Szekeres család idősebb tagja restaurálta, akik híres pályaversenyzők és kerékpár építők.
Angol gép, versenyeztek vele Magyarországon is. A zöld színt nem én választottam hozzá, de ez egy megfelelő szín hozzá, ilyen zöld volt eredetileg is. Egyébként ez az angol versenyzöld, a British Green. de ez akkor még nem alakult így ki, mert az első autóversenek kapcsán osztották fel a nemzeteke között a színeket.
Ilyen láncokat rendkívül nehéz szerezni, mert eleve colos osztású, de még a régi colos osztásoknak sem felel meg, egész más formájú a fogaskerék.
Ez még annyiban velocipéd, hogy az első kereke nagyobb, mint a hátsó, de valójában teljesen értelmetlenül, vagy legalábbis a mai szemszögből, hisz a hátsó a hajtott, tehát ha nagyobb sebességet akartak volna, akkor a hátsót kellett volna inkább növelni. Ez még tömör gumis.
Ilyenek mentek a Budapest-Pécs Kerékpárversenyen, ami az első komolyabb verseny volt Magyarországon.
Fix áttételes, tehát pályagépszerű az egész, mivel ebben az időben a szabadonfutót még nem találták fel.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése