2014. március 18., kedd

Gangszter Sztorik - 2014 - 1.hét
AZ AMERIKAI, A TENNESSEE ÉS A KANADAI WHISKEY
Szerzőnk: William Von Falcon

Az amerikai whiskey alaptípusa a grain whiskey, amelyek összetételében a kukorica (Bourbon) és a rozs (rye) jelentős szerepet játszik. Lepárláskor általában nem készítenek 80%-nál nagyobb alkoholtartalmú párlatot és a nem kukorica whiskeyt legalább 2 évig érlelik új, belülről elszenesített tölgyfahordóban. A kukorica whiskey is érlelhető.

A Tennessee whiskey-t a lepárlás után általában cukorjuharból készített faszénen keresztül csepegtetik, mielőtt a fahordóban érlelnék, azonban ez nem kötelező, és a Tennessee-t a hatályos törvények sem tekintik külön whiskey fajtának.

A kanadai whiskyk általában könnyebbek és lágyabbak, mint a többi whisky-stílus. Egy másik közös jellemzőjük a rozsmaláta alkalmazása, ami teljesebb és lágyabb ízhez vezet. A kanadai törvény szerint a kanadai whiskyt Kanadában kell gyártani, erjesztett gabonaszemek felhasználásával és legalább három évig kis fahordókban kell érlelni. Jogi értelemben a Canadian Whisky, Canadian Rye Whisky és Rye Whisky címkék között nincs különbség a tekintetben, hogy milyen arányban használtak rozst és más gabonafélét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése