2013. december 12., csütörtök

Szombat esti szvingláz - 2013 - 48.hét
"SZOMBAT ESTI SZVINGLÁZ”
Szerző: Pepita - Tánc * Jazz * Közösség – 48.hét

Bob Fosse (1927-1987) – akinek élete és halála volt a show-biznisz

A mai posztunkban a szórakoztatóipar és a musical egy emblematikus figurájáról, Bob Fosse-ról írunk. Chicago, Kabaré, Mindhalálig zene, Csókolj meg, Katám – bizonyára ismerősen csengő címek, melyek mind-mind Fosse nevéhez fűződnek. Hihetetlenül tehetséges táncos, koreográfus, rendező és színész volt, aki egész életében két végén égette a gyertyát. Fosse már tinédzser korától fellépett éjszakai klubokban, valamint sikeres börleszk-műsorokat rendezett (ugye emlékeztek a börleszkről szóló posztunkra?). Egyedi és innovatív jazztánc-stílusát fémjelzi a szexuális túlfűtöttség, a klasszikus revüelemek használata (pl. jazz-kéz, sétapálca), valamint az elmaradhatatlan fehér kesztyű és kalap. A tőle elválaszthatatlan kesztyűt és kalapot egyébként a hiúsága miatt kezdte használni: korán kopaszodni kezdett, kezeit pedig ki nem állhatta. 


A Broadway-en táncosként és koreográfusként nagy sikereket ért el az ’50-es években (The Pajama Game, Pippin), később jött az általa rendezett Sweet Charity, majd a Chicago, ami a legnagyobbak közé emelte. 

Sajátos koreográfiái és látásmódja rögtön felismerhetővé tették munkáit, a Kabaré (1972) című filmje 8 Oscar-díjat nyert és Liza Minellit egycsapásra világhírűvé tette, majd következett az önéletrajzi ihletésű, 1979-es Mindhalálig zene (All That Jazz), amelyért négy szobrot vihetett haza az Oscar-gálán. 

Fosse egész életében falta a nőket, őrült tempóban dolgozott és minden perce a show-biznisz körül forgott. Öröksége hatalmas és megkerülhetetlen, ezt kitűnően leírja művészi hitvallása is: "Élj úgy, mintha ez lenne az utolsó napod, dolgozz úgy, mintha nem lenne szükséged a pénzre, és táncolj úgy, mintha senki sem látna".

Egy legendás Fosse-koreográfia a Mindhalálig zene c. filmből:
http://youtu.be/vSHnK4dvi3w

Pepita
Tánc * Jazz * Közösség
https://www.facebook.com/pepitaklub

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése