2013. december 12., csütörtök

Szombat esti swingláz - 2013 - 49.hét
„SZOMBAT ESTI SZVINGLÁZ a New York kávéházban”
A  new York Kávéházról ír: Pepita - Tánc * Jazz * Közösség

A New York Kávéház - "Panteon", "kávéház-palota", "háló és ebédlő", "bölcső, börtön, álmok temetője és csiholója"

Mai posztunk Budapest egyik csodálatos színfoltjáról íródott azon apropóból, hogy a Pepita csapata hamarosan ezen a gyönyörű helyen lép fel. A legellenállóbb, legszívósabb kávéházunk, ahol Thomas Mann és Josephine Baker is megfordult és ami számtalan vers, színdarab, újságcikk bölcsője volt, nem más, mint a világ legszebb kávéháza címet is magáénak tudó: New York Kávéház.

Az 1900-as évek elején a kávéház egyformán vonzotta az arisztokratákat, a nyárspolgárokat és a bohémokat. Ekkor vezették be az ún. "írótálat", "kis irodalmit", melyet csak írók kaphattak fillérekért, ezzel is támogatni kívánták az irodalmi életet.

A Nyugat szerkesztőségi asztala is ebben a kávéházban kapott helyet; többek között itt született Kosztolányi A szegény kisgyermek panaszai c. műve és Molnár Ferenc Az Ördög és Liliom-ja is.

A félelmetes hírű kritikusok viszont az Erzsébet körúti fronton lévő, ellipszis alakú, óriási „veseasztal” körül tanyáztak. Minden művészeti és irodalmi eseményt kitárgyaltak.
„A feketekávéval együtt egy-két eleven írót is elfogyasztunk” írta Szomaházy István

A kávéház segítői közül mindenképp kiemelésre méltó Reisz Gyula, a "legirodalmibb főpincér" és "Zsán" a másik főúr, aki kívülről tudta minden törzsvendégről, mit hogyan szeret: "Krúdy úr söre ne legyen hideg, Bródy Sándornak sötét tejes kávé, zsemlye, parádi, Karinthynak langyos kávé sok habbal. Molnár úrnak francia konyak."

A kávéház irodalmi múltja miatt legalább egyszer mindenkinek el kell mennie, hogy megnézze ezt a gyönyörű, patinás épületet és elfogyasszon egy kávét a kristálycsillárok alatt, az elegáns, csavart márványoszlopok által határolt termekben.

Pepita - Tánc * Jazz * Közösség
https://www.facebook.com/pepitaklub

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése